We deden mee met de Accountancy ICT Award maar helaas, we zaten niet bij de top 3 genomineerden. Jammer? Ja en nee, want de jury heeft mooie feedback gegeven en daar zijn we heel blij mee. De feedback benadrukt het belang van standaardisatie en geeft tegelijkertijd een compliment over de praktijk. Dus dank, jury van de Accountancy ICT Award.


De feedback van de jury
"Een (maatwerk)oplossing om data uit te wisselen tussen verschillende systemen. In die zin zeker van toegevoegde waarde. Maar feitelijk zou er een branche brede standaard moeten zijn voor het uitwisselen van gegevens."


De jury heeft een terechte focus op standaardisatie. Als IT-er kun je dat alleen maar toejuichen. Alleen .... 'Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren' (Elsschot). Of, anders gezegd, 'In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not' (Einstein).


De vraag is niet 'of we naar een branche brede standaard moeten'. De vraag is hoe we daar gaan komen en hoe lang dat gaat duren. Een ding is zeker: Webwinkelsoftware is niet gestandaardiseerd. Een Magento webwinkel is totaal anders wat betreft de verkoopgegevens dan een Lightspeed webwinkel. Er zijn heel veel webwinkeliers die heel veel verschillende webwinkelsoftware-pakketten en platformen gebruiken. Soms wordt de webwinkel-software in Nederland ontwikkeld (Mijnwebwinkel en CCV Shop), maar vaak wordt de software ontwikkeld door internationale partijen (OpenCart, PrestaShop, Lightspeed, Magento, Shopify, WooCommerce). Een standaard zou internationaal moeten zijn en dat is op financieel gebied en alle nationale belastingwetgeving helemaal niet zo makkelijk. Niet onmogelijk, het internet is er ook gekomen, maar het gaat wel tijd kosten. Flink wat tijd.


Wat doen we ondertussen? Wat zeggen we tegen de webwinkeliers die duizenden euro's in hun webwinkel hebben geinvesteerd? Gebruiksvriendelijke webwinkels die goed verkopen, er mooi uitzien en een hoge Google-ranking hebben? Wat kunnen we deze ondernemers bieden op IT gebied? Het gaat hier om ondernemerschap pur sang, fundamenteel voor de kracht van de Nederlandse economie. Gaan we achterover zitten en zeggen we 'sorry guys, pech gehad, de standaarden zijn niet beschikbaar dus jullie gaan de omzet maar overtikken?'


Of gaan we als IT-ers en financiele adviseurs webwinkeliers in deze imperfecte wereld helpen? Verdiepen we ons in de financiele stromen binnen webwinkels? Beschouwen we webwinkeliers als een waardevolle partner en gaan we samenwerken? Met als leuke bonus dat we bakken met kennis op doen, die we in een volgende slag van standaardisatie kunnen gebruiken om de implementatie van deze standaardisatie makkelijker te maken?


Webwinkelfacturen.nl kiest voor het laatste. We werken samen met webwinkeliers en accountants om in de wereld van verschillende software pakketten met hun eigenaardigheden, koppelingen te faciliteren die tijd besparen en bedrijven verder professionaliseren. Dat doen we omdat we het ondernemerschap van webwinkeliers willen ondersteunen. De feedback van de jury beschrijft precies waar webwinkelfacturen.nl in gelooft en 24 uur per dag, 7 dagen per week mee bezig is. De jury zet daarnaast terecht een punt op de horizon en dat is in alle hectiek van de dag zeer welkom!